Takken

kapoenen

Het leven van een kapoen (6-8 jaar) is er één vol spel, fantasie, creativiteit en expressie. Spelenderwijs en ongedwongen ontdekken we samen met hen de wereld. De leiding gaat hierbij uit van het kind zelf, van wat hen boeit en aanspreekt.

welpen

Wie tussen 8 en 11 jaar is, kan meespelen bij de kabouters of welpen. Het is typisch voor welpen en kabouters dat ze zelf dingen leren doen. Ze krijgen ruimte en kansen om dingen uit te proberen en van elkaar te leren. De werking wordt ingekleed met verhalen en fantasie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het Jungleboek (vandaar de welpen) en Kalisandra (het kabouterverhaal). Zo komt het dat vaste kleine groepen "nesten" of "volkjes" genoemd worden. "Raadsrots" of "Hunkerbunker" is het moment waarop welpen en kabouters gaan samenzitten om over vanalles te kletsen en mee te beslissen.

Jonggivers

jonggivers

Jonggivers (11 - 14 jaar) trekken er graag op uit in de natuur of verkennen hun buurt. Op tentenkamp koken ze hun eigen potje. In vaste leefgroepjes of patrouilles werken ze samen en nemen ze initiatieven: van kattekwaad tot leuker. Jonggivers krijgen een waaier van mogelijkheden om mee te beslissen, zelf de handen uit de mouwen te steken en allerlei vaardigheden onder de knie te krijgen. Met de jonggiverraad en derdejaarsmomenten worden kansen op inspraak geboden. Stilaan leren ze dat scouting niet stopt als de vergadering is afgelopen.

Giversgivers

Bij de givers(14 - 17 jaar) is er ruimte voor grotere projecten. Met de groep een snuifje avontuur realiseren, of uitgedaagd worden door elkaar. Vanuit eigen interesses op zoek gaan naar zichzelf tussen soortgenoten. Dit door typische activiteiten of door een experiment waaraan gidsen /verkenners in kleine groepjes mee voorbereiden. In hun "parlement" maken ze regelmatig afspraken en evalueren ze hun werking.

Jinsjins

Jin, Jij en Ik een Noodzaak. Jins (17 jaar) leven één of twee jaar intens samen in hun jintak. In hun eigen "jonge" stijl werken ze gekke activiteiten, projecten en zelfs hun kamp uit. Al doende leren ze samenwerken en verantwoordelijkheid opnemen. Hieruit groeit engagement voor de groep en voor de samenleving.

De stamstam

De stam bestaat uit oud-leiding die zich wegens studie- of andere bezigheden niet meer elke week met de scouts kunnen bezighouden maar die in geval van nood (bv. foerage op weekend, studerende leiding,... willen inspringen. Eén keer per maand komen die stamleden die willen bijeen voor één of andere activiteit.